Λίμνη Νευρόπολης

Εξαιρετικής ομορφιάς μικρή λίμνη στην κορυφή του Καλλίδρομου (http:Kallidromo-oros.blogspot.com) μέσα σε ένα μικρό οροπέδιο τριγυρισμένο από έλατα, βελανιδιές και κουμαριές. Ανήκει γεωγραφικά στο Δ.Δ.Παλαιοχωρίου του Δήμου Αμφίκλειας και απέχει από το χωριό 7 χιλιόμετρα με τα πόδια, για όσους επιθυμούν την πεζοπορία μέσα από τα παλιά μονοπάτια που υπάρχουν ακόμα, παράλληλα με τον καλοδιατηρημένο χωμάτινο δρόμο για τα αυτοκίνητα. Στα νερά της λίμνης ζουν βατράχια και αλπικοί τρίτωνες, τα μικρά σπάνια πια δρακάκια που δυστυχώς , τα τελευταία χρόνια που η λίμνη έγινε γνωστή μέσα από τηλεοπτικές εκπομπές, γίνονται θύματα από τα jeep που κάνουν "αγώνες" ανενόχλητα μέσα στα νερά της όμορφης εποχιακής λίμνης. Πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα από τις υπηρεσίες του κράτους και εμείς οι "άνθρωποι" να δείξουμε περισσότερη ευαισθησία στην προστασία αυτού του σπάνιου οικοσυστήματος. Βορειότερα της λίμνης σε περίοπτη θέση υπάρχει ορειβατικό καταφύγιο που εξυπηρετεί τους φίλους του Καλλίδρομου το οποίο τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σημάδια εγκατάλειψης. Ο σύλλογος Παλαιοχωριτών έχει ζητήσει με ενέργειές του από τον Δήμο Αμφίκλειας να περάσει το καταφύγιο στον Δήμο για να αξιοποιηθεί. Ιστορικά αναφέρουμε ότι κοντά στη Λίμνη Λούτσα, όπως την λέμε οι ντόπιοι έγινε η πρώτη σύγκρουση μεταξύ των Περσών που οδηγούσε ο Εφιάλτης και των Φωκαίων που φύλαγαν αυτό το μέρος της Ανοπαίας ατραπού. Ταυτόχρονα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοχωριτών διεξάγει με επιτυχία τον ορείνο αγώνα Λίμνη Νευρόπολη. 

vouno

Ποτάμι Αποστολιάς

Πηγάζει από την Οίτη, διασχίζει την κοιλάδα και ενώνεται πιο κάτω με τον Βοιωτικό Κηφισό που πηγάζει από τον Παρνασσό. Προσεγγίζεται με αυτοκίνητο, ποδήλατο, με τα πόδια. Είναι όμορφο όλες τις εποχές του χρόνου. Τα παλιά χρόνια οι ντόπιοι στο ποτάμι έπλεναν τις γινομένες και τις καραμελωτές, ψαρεύανε και κυνηγούσαν αγριόπαπιες.

Ποταμι

 

Ρέμα Κουρνόρεμα

Ανατολικά του χωριού υπάρχει ένα πανέμορφο βαθύ ρέμα με πλούσια πανίδα και χλωρίδα και νερό μέχρι τον Ιούνιο. Ο σύλλογος σε συνεργασία με τον Δήμο Αμφίκλειας φιλοδοξεί να το καθαρίσει και να το παραδώσει στους ντόπιους και στους επισκέπτες έτοιμο για εξερεύνηση, πεζοπορία και άλλες εναλλακτικές δραστηριότητες.

Η βοήθεια που παρέχουμε στα τοπικά ζώα

Διάφορα είδη ζώων μπορούν να βρεθούν στα ποτάμια, όπως ψάρια, Ερπετά, Χελώνες, κάστορες και πολλά άλλα. Αυτά τα ζώα ζουν στο νερό, στην ακτή ή στα γύρω δάση και χωράφια.

Όπως και άλλα ζώα, τα ζώα στα ποτάμια μπορεί να είναι ευαίσθητα σε παρασιτικές λοιμώξεις. Παράσιτα όπως ψύλλοι, κρότωνες, ψείρες και σκουλήκια μπορεί να είναι ιδιαίτερα κοινά μεταξύ των ζώων που βρίσκονται συχνά στο νερό ή στην ακτή.

Τα αντιπαρασιτικά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία παρασίτων σε ζώα που ζουν σε ποτάμια. Τέτοια φάρμακα μπορούν να προορίζονται για στοματική χορήγηση, εφαρμογή στο δέρμα ή τα μαλλιά των ζώων και θεραπεία του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες για τη χρήση αντιπαρασιτικών φαρμάκων και να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Η θεραπεία των ζώων με αντιπαρασιτικά φάρμακα βοηθά στην προστασία τους από τα παράσιτα και στη διατήρηση της υγείας τους.