Εκκλησίες

Κοίμηση της Θεοτόκου

Όμορφη πέτρινη εκκλησία βασιλικού ρυθμού χτισμένη το 1922 με υλικά από τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης του Αη Λιά, το πέτρινο καμπαναριό της.Στην  ίδια θέση υπήρχε από το 1850 μικρός ναός με την ίδια ονομασία. Αποτελεί το κέντρο της θρησκευτικής λατρείας του χωριού και γιορτάζει την 15η  Αυγούστου.

 

 

Ξωκλήσι του Αη Λιά

Βρίσκεται Β.Δ του χωριού σε ένα κατάφυτο από δρυς  πεύκα και κυπαρίσσια  λόφο σε υψόμετρο 600 μέτρα. Είναι πολύ παλιό εκκλησάκι, ανακαινίσθηκε πρόσφατα και γιορτάζει την 20η Ιουλίου. Το εκκλησάκι του Αη Λιά είναι κτισμένο στο ψηλότερο μέρος του λόφου και δίπλα σε ένα αρχαίο πελασγικό κτίσμα. Σώζονται υπολείμματα αρχαίου τείχους της ακρόπολης που ήταν πάνω στο λόφο. Πέριξ του λόφου υπάρχουν μονοπάτια και χωμάτινοι δρόμοι για πεζοπορία και ποδηλασία.

Ai Lias

 

 

Σχολείο

Ιδρύθηκε το 1893 με 15 άρρενες μαθητές. Το αρχείο του χρονολογείται από το 1903. Το 1900 άρχισε η ανέγερση νέου κρατικού κτιρίου το οποίο υπέστη ζημιές από σεισμούς και πολέμους και τελικά στη θέση του κτίστηκε το 1950 με δωρεά του βασιλιά Παύλου  Α΄ το σημερινό πέτρινο όμορφο κτίριο. Σήμερα το σχολείο δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης μαθητών , όπως τα περισσότερα σχολεία στην επαρχία και εξυπηρετεί δραστηριότητες του πολιτιστικού συλλόγου Παλαιοχωριτών καθώς και του συλλόγου Γυναικών. Ήδη οι δύο αίθουσες έχουν ενωθεί και ανακαινισθεί και χρησιμοποιούνται ως ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.  Απομένει η διαμόρφωση του υπόλοιπου χώρου για να λειτουργήσει λαογραφική και ιστορική συλλογή με ευθύνη του συλλόγου Παλαιοχωριτών και του Τοπικού Διαμερίσματος. Το σχολείο διαθέτει μεγάλο προαύλιο με κυπαρίσσια και ακακίες, καθώς και ωραία θέα προς τον Παρνασσό, όπου εκεί γίνονται τα πανηγύρια τον Δεκαπενταύγουστο.

Did you know that Ducky Lucky Casino is not only a game, but also an opportunity to earn money!