Αμφίκλεια 

amfikleia

Γενική άποψη Αμφίκλειας

Η ιστορική κωμόπολη της Αμφίκλειας απολαμβάνει τα τελευταία χρόνια το μεγάλο της γεωγραφικό ατού: απέχει 2,5 ώρες από την Αθήνα, είναι χτισμένη στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Παρνασσού και βρίσκεται μόλις 17 χλμ. μακριά από το δημοφιλέστερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας. Η Αμφίκλεια αποτελεί το διοικητικό , πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Η Αμφίκλεια αποτελεί τη βάση των low profile και φυσιολατρών χειμερινών επισκεπτών του Παρνασσού διατηρώντας ανέπαφο το αυθεντικό της χρώμα. Ο παραδοσιακός της οικισμός με τα πέτρινα σπίτια και τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, τα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής αρχοντικά, οι πολύ καλά διατηρημένες πετρόχτιστες βρύσες –όπως αυτή της Χορευταριάς–, οι όμορφες εκκλησίες και πλατείες αλλά και οι σοφιστικέ ξενώνες και τα ταβερνάκια με τις τοπικές νοστιμιές (πίτες, προβατίνα φιλέτο, τηγανόψωμο, τηγανιά και μάσκουρι –ντόπια σπεσιαλιτέ με γιαούρτι και φέτα), κάνουν ολοένα και περισσότερους επισκέπτες να την επιλέγουν ως ήρεμο, ρομαντικό, οικογενειακό, ακόμα και παρεΐστικο προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου. Αξίζει να δείτε τις δύο πλακόστρωτες πλατείες, την κεντρική και την πάνω πλατεία της Αμφίκλειας. Το Μουσείο Άρτου όπου θα μάθετε την ιστορία της παρασκευής του ψωμιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα όπως και το Μουσείο Επαγγελμάτων στην κεντρική πλατεία της Αμφίκλειας. Το εντυπωσιακό ξωκλήσι της Αγίας Ιερουσαλήμ, χτισμένο μέσα σε σπηλιά τον 11ο αιώνα. Την Ιερά Μονή Δαδιού 6 χλμ. από την Αμφίκλεια, που χτίστηκε τον 18ο αιώνα. Την Αρχαία Ακρόπολη της Αμφίκλειας που θα σας ανταμείψει με εξαιρετική θέα. 

mouseio artou

Μουσείο Άρτου

Αν βρεθείτε Πάσχα στην Αμφίκλεια θα σας μείνει αξέχαστο με τα ρουμελιώτικα έθιμα σε όλο τους το μεγαλείο. Σε κάθε γειτονιά ψήνονται πολλά αρνιά στη σειρά και δεν υπάρχει περίπτωση να φύγετε χωρίς να πάρετε μεζέ, να πιείτε κρασί και να τσουγκρίσετε αυγά.

pasxa amfikleia

Πάσχα στην Αμφίκλεια

Όσο για τις Απόκριες η εμπειρία θα είναι μοναδική χάρη στο παραδοσιακό έθιμο «χέγια», που έχει τις ρίζες τους στην αρχαιότητα, ενώ κάθε χρόνο την παράσταση κλέβει το κοντοσούβλι μήκους 120μ. που ψήνεται στην κεντρική πλατεία. Ανάβονται φωτιές σε όλες τις γειτονιές και όλοι μαζί τρώνε, πίνουν και διασκεδάζουν. Μην παραλείψετε να κάνετε βόλτες στα καλντερίμια της Αμφίκλειας και να θαυμάσετε τις εξαιρετικά διατηρημένες πετρόχτιστες βρύσες της.

xei amfikelia

Απόκριες Αμφίκλεια "Χέγια"

Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού λειτουργεί σαν... μαέστρος για την ευρύτερη περιοχή, ενορχηστρώνοντας τη χειμερινή σεζόν της. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού λειτουργεί αδιάκοπα από το 1976 σε υψόμετρο 1.640 έως 2.260 μέτρων Το μεγαλύτερο και πιο άρτια οργανωμένο χιονοδρομικό της χώρας διαθέτει 23 πίστες, (ορισμένες από τις οποίες πιστοποιημένες από τη διεθνή ομοσπονδία χιονοδρομίας F.I.S. για διεξαγωγή αγώνων) συνολικού μήκους 34 χιλιομέτρων για όλα τα επίπεδα ικανότητας και σε όλους τους βαθμούς δυσκολίας, 7 χιονοδρομικές διαδρομές και 7 μονοπάτια, ενώ ξεχωριστή εμπειρία για τους λάτρεις του ορειβατικού σκι αποτελούν οι 12 εκτός πίστας «μαύρες» διαδρομές σε απάτητο βαθύ χιόνι. Oι φίλοι του snowboard θα απολαύσουν φέτος το ειδικά διαμορφωμένο πάρκο για άλματα στα Κελάρια. 

xionodromiko parnassou gd12801

Παιχνίδια σε λευκό φόντο, στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, κάτω από την κορυφή Γεροντόβραχος, στα 2.200 μ. (Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΤΣΗΣ)

Πληροφορίες για το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού στην ιστοσελίδα https://parnassos-ski.gr/

Γραβιά

H ιστορία της είναι συνυφασμένη με την περιβόητη μάχη στο Χάνι της Γραβιάς, που στις 8 Μαΐου 1821 βρήκε νικητή τον Οδυσσέα Ανδρούτσο και τα παλικάρια του απέναντι στην πολλαπλάσια στρατιωτική δύναμη του Ομέρ Βρυώνη: 1.200  Έλληνες εναντίον 9.000 Τούρκων. Κάθε χρόνο, με αφορμή την επέτειο, πραγματοποιείται η καθιερωμένη αναπαράσταση του καθοριστικού για την Ελληνική Επανάσταση γεγονότος. Μοιραία η περιήγησή σας πρέπει να ξεκινήσει από το πλινθόκτιστο Χάνι (ρεπλίκα του αυθεντικού), στον κεντρικό δρόμο του χωριού (Δευτέρα-Κυριακή 09.00-17.00, chanigravias.gr). Είναι βέβαιο ότι η παραστατική αφήγηση της Κατερίνας θα σας συγκινήσει, κάνοντάς σας κοινωνούς του ιστορικού βάρους της μάχης και της εποχής. Τη Γραβιά διασχίζει παραπόταμος του Κηφισού, κάνοντας τη βόλτα στα στενοσόκακα με τα χαμηλά σπίτια ιδιαίτερα γοητευτική. Ανηφορίστε οδικώς και μετά από 4 χλμ. δείτε το βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας Παντάνασσας, το οποίο χτίστηκε τον 15ο αιώνα και ανακαινίστηκε πρόσφατα. Χτυπήστε το καμπανάκι της εξώπορτας και οι καλόγριες θα σας ξεναγήσουν με χαρά. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας – Vagonetto, στα 11 χλμ. από τη Γραβιά, για να μάθετε με βιωματικό τρόπο την αξιόλογη μεταλλευτική ιστορία της περιοχής. Εκτός από τη διαδραστική πτέρυγα ψηφιακής περιήγησης, τις εντυπώσεις κλέβει το ταξίδι με βαγόνι κλειστού τύπου, στα έγκατα της γης: θα σας οδηγήσει με ασφάλεια στις στοές όπου οι μεταλλωρύχοι εξόρυσσαν τον βωξίτη. Ξενάγηση πραγματοποιείται σε διάσπαρτα σημεία των στοών, όπου υπάρχουν αναπαραστάσεις των εργατών από διάφορα στάδια της διαδικασίας

gravia gd13288

Πανοραμική άποψη της ιστορικής Γραβιάς. (Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΤΣΗΣ)

Χάνι Γραβιάς 

Το Χάνι των ηρώων. Το πλινθόκτιστο κτίσμα στη Γραβιά που χρησίμευε ως χάνι, για να διανυκτερεύουν οι οδοιπόροι που περνούσαν από την περιοχή, έμελλε να μείνει για πάντα χαραγμένο στην ιστορία. Στις 8 Μαΐου 1821 ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, με 120 περίπου αγωνιστές οχυρώθηκε στο χάνι και κατάφερε να αποκρούσει τις σφοδρές  επιθέσεις των τουρκικών στρατευμάτων του Ομέρ Βρυώνη, αναπτερώνοντας το ηθικό των επαναστατημένων Ελλήνων και γράφοντας ηρωικές στιγμές στις σελίδες της ιστορίας. Το ιστορικό κτήριο δυστυχώς κατέρρευσε κι έτσι το 1999 εγκαινιάστηκε ένα πιστό του αντίγραφο, με όλους τους χώρους που διέθετε το αυθεντικό χάνι, με σκοπό να μεταφέρει στον επισκέπτη την εικόνα της εποχής. Στο κτήριο επίσης στεγάζεται Μουσείο, όπου κάθε μία ώρα γίνονται προβολές με την αναπαράσταση της μάχης. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πανηγυρικές εκδηλώσεις μνήμης.

xani gravias

Αποψη απο το Χάνι της Γραβιάς

Vagnonneto

Το Vagonetto είναι το μέσον που θα σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο και θα σας μάθει την ιστορία της εξόρυξης του βωξίτη. Στο 51ο χλμ Ε.Ο. Λαμίας – Άμφισσας νότια της Γραβιάς βρίσκεται το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας.  Μία από τις στοές που είχαν διανοιχθεί για την υπόγεια εκμετάλλευση του βωξίτη, η στοά 850, έκλεισε το 1972 λόγω εξάντλησης του ορυκτού. Μετά από 26 χρόνια «σιωπής» η στοά μετασκευάστηκε σε χώρο επίσκεψης έτσι ώστε το κοινό να μπορέσει να μάθει την ιστορία του βωξίτη. Από το Σεπτέμβριο του 2003 το vagonetto, δηλαδή το τρενάκι που χρησιμοποιούσαν οι μεταλλωρύχοι για τη μεταφορά βωξίτη, μεταφέρει τους επισκέπτες στην αρχή της διαδρομής και η ξενάγηση στον κόσμο των μεταλλωρύχων  αρχίζει. Ο εκθεσιακός  χώρος μεταλλευτικής ιστορίας, η υπαίθρια έκθεση μηχανημάτων, καθώς και η διαδραστική πτέρυγα ψηφιακής τεχνολογίας, ολοκληρώνουν την περιήγηση των επισκεπτών.

Τηλ: 22650 78819, 22650 28826

Fax: 22650 28679

http://www.vagonetto.gr/

vagnonetto

Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας – Vagonetto

Πολύδροσος

Η Πολύδροσος, χτισμένη στα 400 μ. στις βορειοανατολικές πλαγιές του Παρνασσού, ενδείκνυται γι’ αυτούς που θέλουν να κάνουν σκι στο χιονοδρομικό κέντρο, καθώς τα Κελάρια απέχουν μόλις 17 χλμ. Το χωριό είναι αγαπημένος προορισμός και των πεζοπόρων, αφού από εδώ ξεκινούν αρκετά αξιόλογα μονοπάτια. Προτείνουμε το Εθνικό Μονοπάτι 22, που ξεκινάει από το χωριό, διασχίζει τον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού και φτάνει μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή έως το Χ. Κ. Κελαρίων και τον Γεροντόβραχο (4-5 ώρες από άνοιξη έως αρχές φθινοπώρου). Από την άνοιξη ενδείκνυται και για ποδηλάτες, καθώς είναι ειδικά διαμορφωμένο για downhill. Με 1.200 μόνιμους κατοίκους, η Πολύδροσος αποτελεί έναν από τους πολυπληθέστερους οικισμούς της περιοχής. Μη φύγετε εάν δεν δοκιμάσετε τα εκπληκτικά κρασιά της οικογένειας Αργυρίου (βλ. Διαμονή), που προσδίδουν αξία στο τουριστικό προϊόν του Παρνασσού.

souvala piges viotikou kifisou gd14500

Οι πηγές του Κηφισού, στην Πολύδροσο. (Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΤΣΗΣ)


Πολύ κοντά βρίσκονται οι πηγές του Βοιωτικού Κηφισού, όπου στην αρχαιότητα οι άνθρωποι του Μαντείου των Δελφών αποσπούσαν πληροφορίες από τους πιστούς και τις «πρόφταιναν» στην Πυθία, για να είναι καλύτερα προετοιμασμένη. Από αυτή την υδάτινη όαση με τα υπεραιωνόβια πλατάνια αναβλύζουν τα νερά που τροφοδοτούν τον Κηφισό. Ακριβώς πάνω από τις πηγές υπάρχει ναός αφιερωμένος στον Απόλλωνα και απέναντι η παλαιοβυζαντινή εκκλησία της Αγίας Ελεούσας (6ος-7ος αιώνας μ.Χ.), που χτίστηκε με αρχαία θεμέλια.

Μπράλος

Ο Μπράλος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον σιδηροδρομικό σταθμό που λειτούργησε εδώ το 1905, εξυπηρετώντας χιλιάδες ανθρώπους της πληθυσμιακά εύρωστης τότε περιοχής. Σπάνια ντοκουμέντα και φωτογραφικό υλικό μπορείτε να δείτε στον εκθεσιακό χώρο του δραστήριου Συλλόγου Γυναικών ΣΣ Μπράλου «Η Κυψέλη» (μόνο κατόπιν συνεννόησης, τηλ. 6945-155280), που φιλοξενεί και μια ενδιαφέρουσα λαογραφική συλλογή. Αφού κάνετε ένα πέρασμα από το κτίριο-κομψοτέχνημα του σταθμού, ξεκινήστε μια πεζοπορία παράλληλη με τις γραμμές του τρένου, κινούμενοι βορειοανατολικά. Το επονομαζόμενο Μονοπάτι των Σιδηροδρομικών διατρέχει σήραγγες και παραποτάμια περάσματα από τον Κηφισό και συνεχίζεται προς την επιβλητική γέφυρα της Παπαδιάς (διάρκεια διαδρομής περίπου δυόμισι ώρες). Αν διαθέτετε χρόνο και στοιχειώδη φυσική κατάσταση, μπορείτε να προχωρήσετε ακόμα παραπέρα, περνώντας από την ιστορική γέφυρα του Γοργοπόταμου και φτάνοντας στο Λιανοκλάδι.

bralos sid stathmos gd14312

Το κτίριο-κομψοτέχνημα του ΣΣ Μπράλου στέκει εδώ από το 1905. (Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΤΣΗΣ)