ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ

Αποτελεί την φωνή των απανταχού Παλαιοχωριτών εδώ και τριάντα χρόνια. Ξεκίνησε η έκδοση της τον Φεβρουάριο του 1979 από τον αείμνηστο Βασίλη Σκούρα και τον Γιώργο Ελαφρό και συνεχίζει διαχρονικά με τους κάθε φορά υπεύθυνους ως σήμερα όπως, Σουφλής Νίκος, Ασημάκης Αλέκος, Καραΐσκος Γιώργος, Πιλάλης Ανδρέας. Αποτελεί το μέσο επικοινωνίας των μελών του συλλόγου και τον σύνδεσμο με τη μικρή μας πατρίδα, το χωριό μας, τις ρίζες μας. Στα αρχεία της βρίσκεται πραγματικά ένας πλούτος από ιστορικά στοιχεία, σπάνιο λαογραφικό υλικό δοσμένο από τους παλιότερους «δασκάλους» Καινούργιο Ηλία, Λιανό Κώστα, Αντιπάτη Νίκο, Πλαστήρα Βάγγελη αλλά και τους νεότερους όπως η φιλόλογος Πιλάλη Δήμητρα. Παλιές φωτογραφίες, σκίτσα και εικόνες, αναμνήσεις, πιστοποιητικά αγωνιστών του ’21,δραστηριότητες,εκδρομές,συνεστιάσεις,χοροί και πανηγύρια, σχόλια, παρεμβάσεις , θέματα περιβάλλοντος , κοινωνικά θέματα, θάνατοι, γάμοι, βραβεύσεις φοιτητών.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΟΥ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Τα τελευταία 15 χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοχωρίου αναλάμβανει τη διοργάνωση του πανηγυριού στις 15 Αυγούστου κάθε έτους. Είναι η γιορτή του χωρίου μας και με αυτό το τρόπο συνεχίζουμε το έθιμο που κρατάει για περισσότερο απο 100 χρόνια ,όπου κάθε δεαπενταυγουστό τα μαγαζία του χωρίου μας έφερναν ορχηστρές δημοτικής μουσικής. Τα τελευταία χρόνια την υποχρέωση αυτή αναλαμβάνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος ώστε να παραμείνιε το έθιμο ζωντανό και να γίνει εφαλτήριο για το αντάμωμα των απανταχού Παλαιοχωριτών στο χωρίο μας. Τα τεελευταία χρόνια η διοργάνωση τελεί υπο την αιγίδα του Δήμου Αμφικλείας Ελάτειας.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Ο πολιτιστικός σύλλογος διοργανώνει κάθε χρόνο Λαϊκη και Ρεμπέτικη βραδία, τη Κυριακή του Πάσχα. Γίνεται τα τελευταία 5 χρόνια και έχει γίνει έθιμο στη συνείδηση των συγχωριανών μας .

ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΤΗ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Το έθιμο των κούλουμων γιορτάζεται έδω αι πολλά χρόνια. Τη Καθαρά Δευτέρα το πρωί προσφέρεται δωρεάν φασολάδα, χαλβάς και άλλα νηστίσιμα εδέσματα στη πλατεία του χωριού. Υπάρχει ιδιαίτερα γιορτινή διάθεση και τιμούμε την έναρξη της περιόδου της νηστείας. Για πολλά χρόνια την διοργάνωση της εκδήλώσης την έιχε ο Συλλόγος Γυναικών Παλαιοχωρίου,με την αδρανεία του συλλόγου ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Παλαιοχωριτών αναλάμβάνει τη συνέχεια του εθίμου, με τη βοήθεια του Δήμου Αμφικλείας Ελάτειας.

ΑΝΑΜΑ ΦΩΤΙΑΣ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

Εθίμο επι Τουρκοκρατίας ητάν το άναμμα μεγάλων φωτιών απο υψώματα ώστε να επικοινωνούν τα χωριά ματαξύ τους. Το έθιμό διατηρήθηκε αναλίωτο για πολλά χρόνια και κάθε γειτονία άναβε φωτία για να τιμήσουν την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Τα τελεευταία χρόνια το έθιμο ατόνησε, όμως τη περσινή χρονιά η νεολαία του χώριου προαπάθησε και κατφέρε να αναωιώση το εκπληκτικό αυτό έθιμο και ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με φαί και ποτό.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΡΕΙΝΟΥ ΑΓΩΝΑ "ΛΙΜΝΗ ΝΕΥΡΟΠΟΛΗ"

Ολοκληρώθηκε  με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021 ο 2ος Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος «ΛΙΜΝΗ ΝΕΥΡΟΠΟΛΗ 2021» στο χωριό Παλαιοχώρι Δωριέων και στις νότιες πλαγιές του Καλλίδρομου. Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες ο αγώνας στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, η φύση φόρεσε τα φθινοπωρινά της και δημιούργησε ένα δύσκολο, αλλά και ιδιαίτερο τερέν.  

Τελικά 271 δρομείς στήθηκαν στη γραμμή εκκίνησης για τις 2 διαδρομές, των 21 χλμ και των 10 χλμ, οι οποίοι γεύτηκαν την ομορφιά του βουνού και τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων του χωριού και των σπουδαίων εθελοντών της διοργάνωσης. Ο ημιμαραθώνιος  αγώνας ξεκίνησε στις 9:30 πμ, και ο αγώνας των 10χλμ στις 10 πμ, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους φίλους δρομείς, οι οποίοι έφυγαν από το Παλαιοχώρι με την υπόσχεση να επιστρέψουν του χρόνου. 

Νικητές του ημιμαραθωνίου  αναδείχθηκαν, για μεν του άνδρες ο Γιώργος Λουφέκης της  L - CREW με χρόνο 1:49:55, για δε τις γυναίκες η Φραγκοπούλου Κλεοπάτρα με χρόνο 2:02:33 των Βοιωτών Ημεροδρόμων. Στον αγώνα των 10 χλμ νικητής στους άνδρες αναδείχθηκε ο Κανελλόπουλος Ιωάννης με χρόνο 58:50 από τον Ίκαρο Πάτρας και στις γυναίκες η Μπάτσαρη Κωνσταντίνα με χρόνο 1:26:01 από το ΑΚΟ Λιβαδειάς.

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Παλαιοχωριτών και ο Α.Σ ΔΙΟΝΥΣΟΣ Αμφίκλειας, υπό την αιγίδα του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Συμμετείχε και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μπράλου.

Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί όλους τους δρομείς για τη συμμετοχή τους, ευχαριστεί τους εθελοντές του αγώνα και όλους, όσοι βοήθησαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, ο καθένας με τον τρόπο του.   

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ & ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ